Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Úřad > ÚŘEDNÍ DESKA > Opatření obecné povahy při nedostatku vody (veřejnou vyhláškou)

Opatření obecné povahy při nedostatku vody (veřejnou vyhláškou)



Vyvěšeno: 23. 7. 2015
Sejmuto:

Opatření obecné povahy – zákaz odběru povrchových vod

Zákaz se týká účelů v opatření citovaných, v odůvodnění tohoto opatření je upozornění na  dodržování minimálních zůstatkových průtoků, stanovených příslušnými rozhodnutími opravňujícími k nakládání s vodami - to znamená, že pokud takovéto povolení vlastníte, opravňuje vás to odebírat vodu v rámci daného povolení (místo odběru + množství). Pokud toto povolení nevlastníte, jednalo by se o černý odběr podléhající sankcím i za běžné situace. Toto explicitně platí i pro nádrže, které nejsou napájeny z vodních toků, ale např. podzemními vodami. Dále uvádím, že např. požární nádrže jsou určeny primárně pro účely zásahu IZS, který v těchto případech žádné povolení nepotřebuje.

Při odběrech podzemních vod platí též povolení v rámci relevantních rozhodnutí s ohledem na stanovené hodnoty a místa odběru, voda ze studen by měla být využívána zejména pro pitné účely a osobní hygienu.

Stav hydrogeologického sucha je patrný ve všech krajích ČR, takže je otázkou času, kdy budou vydávána obdobná opatření i v jiných ORP.

Co se týče vodárenské infrastruktury a využití vody k účelům, které byly opatřením zakázány, nebylo zatím vydáno opatření, které by zakazovalo odběr z veřejného vodovodu, nicméně by bylo dobré se informovat u provozovatele vodovodu ve vaší obci i s ohledem na skutečnost, že pitná voda má být výhradně využívána k pitným účelům.

Je na každém z nás, aby zvážil a posoudil situaci, zda pro něj bude lepší mít napuštěný bazén, anglický trávník, zalité stromy, umyté auto, či bude zásoben pitnou vodou z vodovodu nebo studny.

Přílohy:


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 29. 05. 2020 13:38